Mide Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Mide Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Ağrısı

Mide ağrısı, genellikle göğsün hemen altında ve karnın orta ve üst kısımlarında meydana gelir. Onikiparmak bağırsağında meydana gelen bir ülser veya yara durumu varsa, bu ağrı sırt bölgesinde de hissedilebilir. Aynı bölgede bulunan pankreas, safra kesesi ve karaciğer de mide ağrısını taklit edebilir. Kalın bağırsağın bir kısmı mide bölgesinden geçtiği için ona bağlı ağrılar da mide ağrısı olarak algılanabilir.

Mide ağrısı, kimi zaman yanma hissi ile birlikte olur. Karakteristik mide ağrıları, batma hissi şeklinde kendini gösterir. Mide ağrıları genellikle uzun süreli ağrılar olarak görülür. Safra kesesi ve kalın bağırsak ağrıları ise karın boşluğunda aralıklı duyulan güçlü kolit sancıları yanında mide ağrısına benzer ağrılar olarak da görülebilir. Böbrek ağrıları da genellikle taş ağrılarıdır ve bazen mideye ciddi ağrı hissi verir. Mide ağrıları genellikle yemeklerden sonra görülmekle birlikte, açlıktan kaynaklanan mide ağrıları da olabilir. Mide ağrılarında psikolojik veya fizyolojik sebeplerin çok etkili olduğu bilinmektedir. Mide ağrısı basit hazımsızlıklar sonucunda oluşabileceği gibi, bir hastalığın belirtisi de olabilir. Sebeplerin tespit edilebilmesi için birtakım tahlil ve tetkikler yapılmaktadır. Mide ağrıları sebeplerinin erken tespiti, olası hastalıkların engellenmesine imkan tanıyacaktır.

Yaygın olarak mide ağrıları

  • Mide kanseri
  • Sinirsel hazımsızlık
  • Ülser
  • Safra taşı
  • Gastrit ve kolit hastalıkları belirtisi ağrılar

Mide Ağrısına Neden Olan Faktörler

Mide ağrısının psikolojik nedenlerinin yanı sıra hormonal faktörler, düzensiz beslenme veya bilinmeyen bir hastalık nedeniyle de oluşma olasılığı vardır. Kişide mide ağrısına neden olacak sebepleri sıralayacak olursak:

  • Günlük yaşamdan kaynaklanan stres
  • Kişinin farkında olmadığı mide ile ilgili bir hastalık
  • Herhangi bir besin maddesine karşı alerjik bir durum
  • Çevresel faktörler
  • Hormonal faktörler
  • Psikolojik nedenler

Fazla ya da hızlı yemek

Yemek fazlaca yendiğinde ya da çok hızlı bir şekilde yemek yendiğinde sindirim sistemi zorlanır ve bunun bir sonucu olarak mide ağrısı oluşabilir. Porsiyonları küçültmek, daha yavaş yemek, hazım için spor yapmak ve yürüyüşe çıkmak bu tip ağrıları dindirebilir.

Enfeksiyon

Klorofilsiz, tek hücreli canlılar ya da virüsler sindirim sistemine girdiğinde vücut doğal olarak bu yabancılardan kurtulmak için harekete geçer. Vücut bu tepkisini ishal ve kusma olarak ortaya koyar.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar, gıda zehirlenmesi nedeniyle görülür ancak klorofilsiz, tek hücreli canlıların neden olduğu başka tıbbi durumlar da mide ağrısına yol açabilir. İdrar yolu enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu, zatürre gibi durumlarda mide ağrısı hissedilebilir.

Virüsler

Mide gribi olarak bilinen başka bir tür enfeksiyona neden olurlar. Kusma, bulantı ve mide ağrısı gibi belirtiler genellikle yemeklerden sonra ortaya çıkar. Virüsler de bakteriler gibi kolayca insandan insana bulaşabilir, ancak ellerin sık sık yıkanması ve kişisel eşyaların (çatal, kaşık, bardak, havlu vb.) kullanılmaması bu bulaşmayı büyük ölçüde önleyebilir.

Kabızlık

Beslenmelerinde yeterince lif veya sıvı olmayan kişilerde kabızlık şikayetine sık rastlanır. Kabızlık da mide ve karın ağrısına neden olabilir.

Tahriş ve İltihap

İç organlardaki şişme ve tahriş gibi sorunlar mide ağrısına neden olabilir. Ülser, apandisit, irritabl bağırsak sendromu ve iltihaplı bağırsak hastalıkları gibi tıbbi durumlar nedeniyle karın ve mide ağrısı şikayetleri ortaya çıkabilir.

Stres

Kişi stres altında olduğunda, depresyon ya da kaygı nedeniyle kötü bir dönem geçirdiğinde, bu duygular bazı fiziksel belirtileri tetikleyebilir. Mide ağrısı ya da baş ağrısı, bu fiziksel ağrılara örnek gösterilebilir. Stres hormonları bağırsaklarda spazmlara ve mide ağrılarına sebep olur. Ayrıca stres, beslenme alışkanlıklarını da bozarak daha özensiz ve kötü bir beslenmeye neden olarak sindirim sorunlarına ve ağrılara yol açabilir.

Mide Ağrısının Tedavi Yöntemleri

Mide ağrılarını iyileştirmenin yolu, mide ağrılarına neden olan etkenleri ortadan kaldırmak ve duruma göre ilaçlı ve cerrahi müdahalelerle midenin zarar görmüş kısımlarını tedavi etmekten geçer. Mide ağrısı tedavisinde, koruyucu tedavi, mide ağrılarının ortaya çıkmasına neden olan faktörlerin hafifletilmesi, mide asidi gibi etkenlerin baskılanması ve midede oluşan tahrişlerin iyileştirilmesi gibi yöntemler uygulanabilir. İlaçla yapılan bu iyileştirme genelde doktor gözetiminde yapılır ve iyi sonuçlar alınır. Ancak erken teşhisin önemini vurgulamakta fayda vardır; erken teşhis birçok hastalığın iyileşmesinde çok önemli bir etkendir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Mide Üşütmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Mide Üşütmesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Bulantısı Halsizlik Belirtileri ve Tedavisi

Mide Bulantısı Halsizlik Belirtileri ve Tedavisi

Mide Şişkinliği Belirtileri ve Tedavisi

Mide Şişkinliği Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Mide Üşütmesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Üşütmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Aşırı Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi