Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Yanması

Mide yanması, mide asidinin yemek borusuna doğru kaçarak yanma ve ekşime hissi oluşturması durumudur. Mide yanması olarak adlandırılan bu durum, aslında yemek borusunda ve gırtlakta hissedilir. Birçok insan mide yanması şikayetiyle sıkıntılı dönemler geçirmektedir. Bu şikayetlerin oluşma sebebi, tüketilen besinler ve midenin doluluk oranıyla doğrudan ilişkilidir.

Mide ile yemek borusu arasında halka şeklinde bir kas bulunur. Bu kas, yediklerimizin mideye geçişinden sonra kapanır. Eğer kas gevşekse, yediklerimiz yemek borusuna geri kaçarak mide yanmasına neden olur. Bunun sonucunda göğüs kemiği ağrısı ve son yediğimiz yemeğin asitli bir kısmı ağzımıza gelerek bizi rahatsız eder.

Asıl anlamı geriye akmak olan reflü, bu hastalığın tıp bilimindeki karşılığıdır. Araştırmalara göre, haftada beş kişiden en az biri mide yanması şikayetiyle doktora başvurmaktadır.

Mide Yanması Neden Olur?

Mide yanmasına sebep olan yiyecekler, genellikle mide ile yemek borusunda bulunan kası gevşeten ve zarar veren yiyeceklerdir. Baharatlı yiyecekler, domates, soğan, sarımsak, kızartma ve nane gibi yiyecekler bu yiyeceklerden bazılarıdır. Ayrıca, mide yanmasının yan etkisi ile yemek borusunda yaralar oluşarak daralmaya sebep olabilir ve bu durum kanser riskini artırır.

Mide Yanmasının Sebepleri Nelerdir?
  • Mide asidi salgılanmasındaki artış.
  • Obezite ve dar kıyafet seçimleri.
  • Midede bulunan yiyeceklerin boşaltımının gecikmesi.
  • Sindirim hızının yavaşlaması.
  • Yiyeceklerin çiğnenmeden yutulması.
  • Ağır beslenme şekilleri.

Mide Yanması Nasıl Tedavi Edilir?

Mide yanmasının tedavisinde en etkili çözüm ilaç tedavisidir. Midedeki asidi önleyen ilaçlar veya midede bulunan asidi nötralize eden ilaçlar kullanılır. Tabii ki bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gereklidir.

Bazı hastalarda ise henüz tam gelişmeyen endoskopik tedavi kullanılmaya başlanmıştır. Bu tedavi genellikle ileri safhada mide yanması bulunan hastalara uygulanmaktadır. Ayrıca cerrahi işlemler sonucunda mide ile yemek borusu arasında bulunan kas daraltılarak tedavi uygulanabilir.

Mide Yanması Sırasında Neler Yapılmalıdır?

Hastalığın başladığı sıralarda asidi nötralize eden süt veya içinde asit bulunmayan içecekler faydalı olabilir.

Hızlı ve uzun süreli etkileri bulunan iki tür ilaç hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Hızlı tedavi için antiasit tarzında bulunan emme pastilleri kullanılır. Uzun süreli tedaviler isteniyorsa hastalar, histamin blokerleri veya proton pompa inhibitörleri kullanılır. Antiasit tarzındaki ilaçlar sürekli kullanılırsa vücuda herhangi bir zarar vermez.

Uyku sırasında yer çekimi nedeniyle reflü artar ve yemek borusu korumasız kalır. Bu da ciddi hasarlara yol açabilir.

Mide Yanması Yaşamamak İçin Önceden Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Reflüyü artıran en önemli şey kandaki basıncın artmasıdır. Bu nedenle kiloları dengelemek ve karın bölgesinde basıncı artıran dar kıyafetleri tercih etmemek gerekmektedir.

Sigara ve alkolden uzak durulması, aşırı yağlı ve baharatlı yiyeceklerin tüketilmemesi, kafein ve asit barındıran içeceklerden uzak durulması mide yanmasını önlemek adına alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.

Mide Yanması Hangi Hastalıkların Sonucunda Ortaya Çıkar?

Romatizma ilaçları ve aspirin kullanımı mide yanmasını tetikler. Ayrıca ülser ve mide kanseri sonucunda ortaya çıkar. Özellikle mide ve bağırsak tembelliğinde, safra kesesinden akan safra sıvısının geriye kaçması ile safra reflüsü ortaya çıkar. Safra reflüsü de yanmaya neden olur.

Hamilelikte Ortaya Çıkan Mide Yanması

Hamileliğin erken dönemlerinde görülen mide yanması probleminin sebebi, bebeğin büyüyerek mideye baskı yapması sonucu ve mide içeriğinin yukarı doğru itilmesiyle mide asidinin yemek borusuna kaçmasıdır. Bu yanmalar için pek fazla önlem alınamaz. Bu durumda yemek yerken küçük porsiyonlar tercih edilmeli ve tok iken yatılmamalıdır. Ayrıca mide asidini nötralize eden ilaçlar da kullanılabilir.

Mide Yanması İçin Uygulanan Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
  • Kekik ve zencefil çayı: Her iki çay da mide yanmasına iyi gelmesi ve sindirime yardımcı olması ile bilinir. Normal çay demler gibi çayı demleyin ve bir süre soğumasını bekleyin. Çay içime hazırdır.
  • Bal: Halk arasında mide yanması ve ekşimesi hissine karşı en yaygın kullanılan besindir. Günde bir çay kaşığı bal ve tarçını karıştırıp tüketmek mideyi sakinleştirmektedir.
  • Ayrıca muz, pekmez, süt ve süt ürünleri ve şekerli su da mide yanmasına iyi gelmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sabahları Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Sabahları Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Gazı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Gazı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Yanması Ekşimesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Yanması Ekşimesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Mide Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi