Mide Tüpü Ameliyatı Mide tüpü ameliyatı, midenin yaklaşık %90-92'sinin kesilerek çıkarılması ve geriye bir kahve fincanı büyüklüğünde bir tüp bırakılması şeklinde yapılan cerrahi bir işlemdir. Bu ameliyatla üç farklı mekanizma ile kilo kaybı sağlanır. Birincisi, midenin büyük bir kısmı alındığı için yağların kaybı. İkincisi, midenin hacmi küçüldüğü için alınan besin miktarının azalması. Üçüncüsü ise, midenin küçülmesi ve mekanik olarak çalışması sonucu kilo kaybı. Mide, ghrelin olarak bilinen iştah hormonunu üretir. Mide tüpü ameliyatı ile bu hormonun üretildiği kısmın çıkarılması, iştahın azalmasına ve kilo kaybına yardımcı olur. Mide Tüpü Ameliyatının Faydaları Nelerdir?
Mide Tüpü Ameliyatının Risk Faktörleri Tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi, mide tüpü ameliyatında da risk unsurları, komplikasyonlar ve tehlikeler bulunmaktadır. Bu ameliyata girmeden önce uzman doktorlardan bilgi alınmalı ve bu alanda ihtisas yapmış hekimlere başvurulmalıdır. Ameliyat sonrası bakım işlerine titizlikle dikkat edilmelidir. Özellikle dinlenmeye ve hijyene önem verilmelidir. Ameliyat sonrası dikkatli beslenmeli ve eski yeme alışkanlıklarından uzak durulmalıdır. Beslenmeye dikkat edilmediği takdirde mide yanması, ağrı ve sancılar yaşanabilir. Ayrıca, cerrahi müdahale sonrası oluşan yara izlerinde kanama riski de bulunmaktadır. Bu nedenle mide tüpü ameliyatı sonrası hijyenik davranışlar ve özenli bakım gerekmektedir. |