Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Bulantısı

Mide bulantısı, hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı ya da yaşamaya devam ettiği bir sorundur. Mide bulantısı bir hastalık değildir; herhangi bir hastalığın belirtisi olarak yaşanır. Mide bulantısının birbirinden farklı birçok nedeni vardır. Basit bir soğuk algınlığından ciddi bir sağlık problemine kadar pek çok şey mide bulantısına yol açabilir. Bu nedenle mide bulantısı göz ardı edilmemelidir. Özellikle uzun süre sürdüğünde mutlaka kontrol için bir doktora başvurulmalıdır. Mide bulantısı çoğu zaman beraberinde kusmaya yol açabilir. Fakat her mide bulantısında kusma görülmez. Gebelik, kullanılan ilaçlar ve soğuk algınlığı gibi nedenlerden dolayı yaşanabilecek mide bulantısı, bunların haricinde farklı nedenlerden de oluşabilir.

Mide Bulantısı Neden Olur?

  • Bakteri ya da virüsler
  • Mide ülseri, reflü ve gastrit gibi rahatsızlıklar
  • Tüketilen gıdalar ve solunan havada bulunan zararlı maddeler nedeniyle oluşan zehirlenme
  • Uyuşturucu ya da alkolün aşırı kullanılması
  • Kalp krizi
  • Migren tipi baş ağrısı
  • Kanser tedavisinde uygulanan radyoterapi ve kemoterapi
  • Hipertansiyon
  • Kullanılan ilaçlar
  • Gebelik
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Bağırsak rahatsızlıkları
  • Kabızlık ya da ishal
  • Karaciğer ve böbrek hastalıkları
  • Kan değerlerinde yaşanan dalgalanmalar
  • Araç tutması
  • Stres ve psikolojik rahatsızlıklar

Gebelik haricinde nedensiz mide bulantısı yaşanıyorsa, daha ciddi sorunlara maruz kalmadan zamanında araştırılarak nedene yönelik tedavinin başlatılması gerekir.

Mide Bulantısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide bulantısının birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilen bir şikâyet olduğu için ilk olarak bulantıya neyin sebep olduğu araştırılmalıdır. Mide bulantısına neden olan her sebep birbirinden farklı olduğu için tedavileri de farklı şekillerde yapılır. Kemoterapi, radyoterapi, karaciğer ya da böbrek sorunlarının neden olduğu mide bulantısı için hastayı rahatlatacak birçok ilaç bulunmaktadır. Bu tür ilaçların dozu ve kullanım şekli mutlaka doktor tarafından ayarlanmalıdır. Bulantının nedeni tespit edildikten sonra doktor, nedene yönelik en uygun tedaviyi başlatarak mide bulantısını tedavi edebilir.

Mide Bulantısı İçin Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?

Mide bulantısı uygun bir ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilse de kullanılan ilaçlar kimyasal içerikli olduğundan kişide yan etkilere yol açabilir. Halsizlik, enerji kaybı gibi şikâyetler kullanılan ilaçlar nedeniyle yaşanabilir. Bu nedenle doktor kontrolü dahilinde ilaçlar ile bazı bitkisel reçetelerden de yardım alınarak mide bulantısı hafifletilebilir. Mide bulantısı için kullanılabilecek birçok bitki bulunmaktadır. Bu bitkiler birçok uzman tarafından da tavsiye edilmektedir. Kullanılacak bitki için de yine doktora danışmak en doğru yaklaşım olur.

Nane:

Nane, mutfaklarda sıkça kullanılan ve sağlığa ciddi anlamda katkı sağlayan mucizevi bir bitkidir. Mide bulantısına iyi geldiği de herkes tarafından bilindiği için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Nane kaynatılarak limon eklenip içildiğinde mide bulantısını bastırıcı etki yaratır.

Zencefil:

Zencefil, birçok şekilde kullanılarak mide bulantısını önleyen bir bitkidir. Mide dostu olduğu bilinir. Gebelik döneminde yaşanan mide bulantıları için de alternatif bir çözümdür. Ancak gebelik döneminde mide bulantısına karşı kullanılacak zencefilin abartılmaması gerekir.

Rezene:

Mide bulantısına karşı kullanılabilecek bir diğer bitki de rezenedir. Rezene tohumları kullanılarak hazırlanan çay, günde 2 defa içilebilir. Gebelik dönemi mide bulantısı için mutlaka doktora danışılarak kullanılmalıdır.

Tarçın:

Tıpkı nane gibi kolaylıkla hazırlanarak içilebilen bir bitkidir. Mide bulantısı için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Mide bulantısına yol açabilecek faktörleri ortadan kaldırarak mide bulantısını hafifletir.

Limon:

Limon, gebelik döneminde yaşanan mide bulantılarını bastırmak için doğal bir çözümdür. Direkt olarak yenebileceği gibi suyu sıkılarak da içilebilir. Limon, tarçın, zencefil ve nane gibi çayların içine de eklenerek kullanılabilir.

Peynir:

Yine gebelik döneminde yaşanan mide bulantılarını bastırmak için peynir tüketilebilir. Kan şekerini de düzenleyici etkisi vardır. Özellikle sabah bulantıları için peynir tüketilerek bulantı bastırılabilir.

Elma:

Lif bakımından zengin içeriğe sahip olan elma, mide bulantısına neden olan toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Elmayı hızlı bir şekilde yemek mide bulantısını şiddetlendirebilirken, dilim dilim aralıklarla yemek bulantının bastırılmasını sağlayabilir.

Tavuk Suyu:

Grip, soğuk algınlığı gibi nedenlerden dolayı yaşanan mide bulantılarını geçirmek için tavuk suyu içilebilir. Tavuk suyu direkt olarak içilemiyorsa tavuk suyu ile çorba hazırlanarak tüketilebilir.

Su:

Vücutta yaşanan sıvı kaybı mide bulantısına yol açabilir. Özellikle ishale maruz kalan kişiler ciddi anlamda sıvı kaybı yaşayabilir ve ishale eşlik eden mide bulantısına maruz kalabilir. Bu gibi durumlarda vücudun kaybettiği sıvıyı yerine koyabilmek için bol su tüketilmelidir. Su bir anda içildiğinde mide bulantısını şiddetlendirebilir. Bu nedenle ara ara yudum yudum içilmelidir.

Kuruyemişler:

Vücutta yaşanabilecek protein eksikliği nedeniyle yaşanabilecek mide bulantısı için kuruyemiş tüketilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mide Ülseri Belirtileri ve Tedavisi

Mide Ülseri Belirtileri ve Tedavisi

Mide Ekşimesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Ekşimesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz ve Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz ve Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi