Mide Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Mide Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mide

Mide, kaslardan oluşan ve tulum şeklinde bir görüntüye sahip bir sindirim sistemi organıdır. Vücudun üst karın bölgesinin altında, yemek borusu ile ince bağırsak arasında yer alır. Sağında karaciğer, solunda dalak, üst kısmında diyafram, altında kalın bağırsak, arkasında ise pankreas bulunur.

Midenin İşlevi

Yiyecekler mideye girmeden önce ağızda parçalanıp çiğnenerek bir ölçüde sindirilir. Mide kaslarının hareketi ve mide sıvısının etkisiyle, sindirimin bir bölümü ağızda gerçekleşir. Ağızda çiğnenen besinler yemek borusunun yardımıyla mideye ulaşır. Bu besinler, midenin salgıladığı öz suyu sayesinde ve midenin uyguladığı dalgalı hareketlerle akışkan bir kıvama gelinceye kadar eritilir. Midenin yaptığı bu sindirim olayına mekanik sindirim adı verilir. Mide, besinleri kuvvetli ve esnek bir baskı altında sıkıştırarak sindirir.

Kimyasal Sindirim

Kimyasal sindirim ise mide tarafından üretilen üç farklı salgı ile gerçekleşir:
  • Mukus salgısı tek hücreli bezlerden üretilir ve proteinleri sindiren mide öz suyunun, proteinden oluşan mide çeperine zarar vermesini engeller.
  • Mide suyu borumsu bezlerden üretilir.
  • Kloridrik asit salgısı kenar hücrelerden üretilir.

Midenin çeperi, mide öz suyu ile zedelenebilir. Bu nedenle, mukus salgısı bu öz suyun mide çeperine temas etmesini engelleyerek koruyucu bir işlev görür. Midedeki sindirimin sonucunda kimus adı verilen yarı akışkan bir madde oluşur. Midenin sinirleri, beyin omurilik sinir sistemi ile birleşir. Bu birleşme sayesinde yiyecekler mideye inince mide suyu salgılanmaya başlar. Bir gün içerisinde salgılanan mide öz suyu yaklaşık 1,5 litre civarındadır.

Besinlerin Mideyi Terk Etmesi

Akışkan kıvamdaki besinler, son olarak kalın bağırsağa geçer. Sıvıların mideyi terk etmesi katı besinlerden daha hızlı gerçekleşir ve bu süreç yaklaşık 20 dakika sürer. Katı ve sıvı bir karışımın mideyi terk etmesi ise yaklaşık 1,5 saat sürebilir. Yeni doğan bir çocukta midenin kapasitesi 30 ml iken, ergenlik döneminde 100 ml, erişkinlik döneminde ise 1500 ml kadardır. Mide genişleyebilen bir yapıya sahiptir ve yaklaşık olarak en fazla 4 litre sıvı alma kapasitesine sahiptir.

Midenin Yapısal Özellikleri

Midenin yapısal olarak iki deliği, iki yüzü ve iki kenarı vardır. Ayrıca mide, görevleri bakımından dört ana bölüme ayrılır: fundus, kardia, korpus ve antrum. Mide, vücudumuzun en duygusal ve hassas organlarından biridir. Gündelik hayatta yaşanan her türlü stres, sıkıntı, yenilen yemek ve içilen içecekler mideyi etkiler. Mide ağrıları yalnızca mide içi organların hastalıklarında ortaya çıkmaz. Mevsim geçişleri, genetik yatkınlık gibi durumlar da mide rahatsızlıklarının oluşumunda büyük etkendir.

Mide Rahatsızlıkları

Reflü: Mide salgısının yemek borusuna doğru geri kaçması ve burada iltihap oluşturmasından kaynaklanır. Ağız kokusu, ağızda acı bir tat, gıcıklık öksürüğü ve şişkinlik hissedilir.

Gastrit: Midede oluşan iltihaplanmadan kaynaklanır. Genel olarak midede ekşime, yanma ve ağrı hissedilir.

Ülser: Midenin içerisinde belirli bir kısmın aşınması sonucu oluşan yaralardır. Ağıza acı-ekşi sıvı gelmesi, baş dönmesi, terleme ve kusma görülür.

Mide Yanması: Mide asidi, sindirimin zor olduğu besinleri parçalamak için normalden daha çok salgılanır. Bu salgılama sonucu mide içerisinde yaralar varsa yanmalar meydana gelir. Ağıza acı-ekşi sıvı gelmesi ve sık sık geğirme görülür.

Ekstra Bilgiler

Mide rahatsızlıklarının önlenmesi ve tedavisi için sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, stresten uzak durmak ve düzenli olarak sağlık kontrolleri yaptırmak önemlidir. Ayrıca, mide sağlığını korumak için dengeli ve çeşitli bir diyet uygulamak, egzersiz yapmak ve yeterli miktarda su tüketmek de büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sürekli Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi