Mide Ekşimesi Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Mide Ekşimesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Ekşimesi

Mide ekşimesi, mide asidinin yemek borusuna doğru kaçması sonucu ortaya çıkan ve yemek borusundan gırtlağa doğru yayılan yanma ve ekşime hissidir. Bu rahatsız edici his aslında midenin değil, yemek borusunun ve gırtlağın yanması sonucu oluşur. Toplumdaki bazı insanlar bu ekşimeyi her gün yaşarken, bazıları ise ayda sadece birkaç kez bu rahatsızlığı hisseder. Günümüz toplumunun yaklaşık %30-40'ında mide ekşimesi şikayeti görülür. Bu durum, yenilen gıdaların miktarına, türüne ve midenin ne kadar dolu olduğuna doğrudan bağlıdır.

Mide Ekşimesi Sebepleri Nelerdir?

Mide ekşimesinin ana sebepleri arasında yemek borusu ile midenin birleştiği bölgedeki kasın gevşemesi ve bu bölgedeki asidin yemek borusuna kaçması bulunur. Aşağıdaki gıdalar mide ekşimesine yol açabilir:

  • Domates
  • Sarımsak
  • Soğan
  • Kızartmalar
  • Aşırı baharatlı yiyecekler
  • Çikolata
  • Nane

Mide ekşimesinin yan etkileri arasında yemek borusunda yara oluşumu, bu yara dokusunun darlığa yol açması ve mukozanın değişerek kanser riskini artırması yer alabilir.

Mide Ekşimesi ve Mide Yanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide yanması ve ekşimesi için kullanılan ilaçlar genellikle iki ana gruba ayrılır:

  • Midedeki asidi nötr hale getiren ilaçlar (Antiasit veya karbonat)
  • Mide asidi salgısını engelleyen ilaçlar

Bu ilaçların kullanımı mutlaka doktor tavsiyesi ile olmalı ve ilaçların ne kadar süre ve hangi aralıklarla kullanılacağı doktor tarafından belirlenmelidir. Endoskopik tedavi yöntemleri henüz tam olarak yaygınlaşmamış olsa da bazı hastalarda faydalı olabilmektedir. Cerrahi yöntemler ise özellikle genç ve şikayetleri ciddi olan hastalarda uygulanmaktadır. Ameliyatla yemek borusunun alt ucundaki kas liflerinin daraltılması ve midenin yemek borusu etrafına sarılması sağlanarak reflü önlenebilir.

Anlık ve uzun süreli tedavilerde farklı ilaçlar kullanılmaktadır. Anlık tedavilerde süt veya asitsiz içecekler, antiasit tarzındaki emme pastilleri etkili olabilir. Daha uzun süre etkili tedaviler için ise histamin blokerleri veya proton pompa inhibitörleri kullanılmaktadır. Antiasit tarzındaki ilaçların sürekli kullanılması genellikle ciddi bir sakınca oluşturmaz; ancak bu ilaçların etki süreleri kısa olduğu için özellikle gece yatarken yeterli koruma sağlayamazlar ve uyku esnasında yer çekimi etkisiyle reflü şikayetleri artabilir. Bu da yemek borusunda hasara yol açabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Mide Krampına Ne İyi Gelir?

Mide Krampına Ne İyi Gelir?